sterk in staal

Koninklijke allure
Koninklijke allure
Koninklijke allure
Koninklijke allure

Koninklijke allure

juli 2017 - Op donderdag 6 april 2017 is de energieneutrale Koningin Máximaburg officieel geopend. Met deze nieuwe brug wil de gemeente Alphen aan den Rijn de leefbaarheid, verkeersveiligheid en bereikbaarheid verbeteren.

Staartbrug in twee delen

De Koningin Máximabrug is een modern vormgegeven functionele brug met 2x2 rijstroken en een apart fiets- en voetgangersgedeelte. Het beweegbare deel bestaat uit twee naast elkaar gelegen staartbruggen, die niet veel voorkomen in Nederland. De staarten bevatten de contragewichten die ervoor zorgen dat de bruggen soepel open en dicht gaan met minimaal energiegebruik. Het typische kenmerk van een staartbrug is de hoge ligging van het scharnier ten opzicht van het brugdek. De hooggelegen staarten zijn beeldbepalend en geven de brug een mooi en eigenzinnig profiel.

Staco lamellenroosters RL

Beide staartbruggen worden aangedreven door twee aparte hydraulische aandrijvingen bestaande uit twee hydraulische cilinders en een hybride hydraulisch aggregaat.

Deze technische installaties zijn ondergebracht in twee aparte gebouwen. De gevels en daken van deze ruimten zijn door Biersteker Dak-, Gevel- en Bouwtechniek uit Naaldwijk voorzien van 252 m2 Staco lamellenroosters. Deze Staco lamellenroosters type RL 2-30/99x99 zijn door Rotocoat thermisch verzinkt en daarna voorzien van een tweelaagse poedercoating in RAL 7016 antracietgrijs.

Bij de montage van de gevelroosters is een ‘bedhaak-systeem’ toegepast waardoor de bevestigingspunten onzichtbaar zijn. De dakroosters liggen op een stalen frame. Kenmerkend zijn de horizontale en verticale naden tussen de roosters die over gevels en dak doorlopen waardoor de gebouwen er strak en modern uitzien. 

> Naar nieuwsoverzicht