sterk in staal

Sportpaviljoen Fletiomare-Oost
Sportpaviljoen Fletiomare-Oost
Sportpaviljoen Fletiomare-Oost
Sportpaviljoen Fletiomare-Oost

Sportpaviljoen Fletiomare-Oost

december 2017 - “Na anderhalf jaar in een bouwput te hebben gezeten, hebben we nu een hartstikke mooi en transparant sportpaviljoen waar alle drie de verenigingen blij mee zijn!”

Gezamenlijk Sportpaviljoen

Door de ontwikkeling van de wijk Leidsche Rijn in Utrecht, neemt de bevolking toe en daarmee ook de vraag naar sportfaciliteiten. Om aan deze groeiende vraag te voldoen is op sportpark Fletiomare-Oost een nieuw sportcomplex gerealiseerd voor voetbalvereniging PVCV, handbalvereniging HV Leidsche Rijn en korfbalvereniging Fiduca. Dit gezamenlijke sportpaviljoen is vrijdag 29 september 2017 officieel geopend.

Het ontwerp

Het sportpaviljoen is ontworpen door architectenbureau EGM. In het gebouw zitten twee sportkantines, een algemeen kleedkamercomplex en verschillende gemeenschappelijke ruimtes. Volgens EGM straalt het paviljoen saamhorigheid uit, maar laat het ook het karakter van de verenigingen zien: transparant, toegankelijk en herkenbaar.

Het gebouw is zodanig ontworpen dat het alleen maar voorkanten heeft. Door de bovenbouw met de bijzonder vormgegeven panelen van strekmetaal, de belettering en de sportbeeldmerken, is het gebouw aan alle zijden duidelijk herkenbaar. Bovendien is het gebouw duurzaam en onderhoudsvriendelijk.

Beeldbepalend geplooid strekmetaal

Staco is in een vroegtijdig stadium bij dit project betrokken en heeft met EGM, Bolton Bouw en Elmar Groep meegedacht over het type strekmetaal voor de bovenbouw.

In opdracht van Staco heeft Métal Déployé de ideeën voor het geplooide strekmetaal uitgewerkt en een aantal panelen gefabriceerd voor de zandzakslingerproef. Deze proef is verplicht om de doorvalveiligheid van een vloerrandafscheidingsconstructie te testen. Nadat het geplooide strekmetaal deze proef glansrijk had doorstaan, kon de productie definitief van start gaan.

Métal Déployé heeft 260 panelen van 2955 x 530 mm met wit geplooid strekmetaal geproduceerd. Alle panelen zijn voorzien van aangelaste strip en hoeklijn voor de montage. De zwarte letters en sportbeeldmerken zijn ook uitgevoerd in strekmetaal en met kabelbinders op het strekmetaal vastgezet. De 260 panelen van strekmetaal, in totaal 422 m2, zijn met behulp van een hoogwerker door Elmar Groep met bouten op de staalconstructie gemonteerd.

Transparant en duurzaam

De gevel van strekmetaal zorgt voor een transparant sportpaviljoen dat voor iedereen duidelijk herkenbaar is. Tegelijkertijd zorgt het strekmetaal voor een effectieve bescherming tegen zon en regen en voor natuurlijke ventilatie waardoor het energieverbruik en de CO2 uitstoot van het gebouw zo laag mogelijk worden gehouden.

> Naar nieuwsoverzicht